Volají Češi draze? Analýza trhu služeb mobilních operátorů v ČR - Masák, Tomáš (2012)
Tato diplomová práce se snaží odhalit, zda cenová úroveň na trhu mobilních služeb v komparaci se zahraničím je vysoká či nikoliv. Po provedení vlastního mezinárodního srovnání, které odhalilo vysoké ceny v obou zkoumaných spotřebitelských koších, nabízí práce několik možných variant, jež mohly vést k současné výši cen na trhu. Zjištěná vysoká tržní koncentrace je jednou z nich a vede k objevení dalších možných řešení, jejichž analýza ukáže, že vysokou cenovou hladinu na českém trhu mobilních služeb nelze spojovat pouze s jedním faktorem. Cenová úroveň je ovlivněna především absencí většího počtu operátorů, což lze zčásti přičíst nedostatečným krokům regulátora trhu -- ČTÚ, především v oblasti terminačních poplatků a pronájmu licencí na provoz v mobilních sítích. Oba zmíněné kroky jsou také velice důležité pro budoucí vývoj trhu.