Vliv online uživatelských hodnocení na poptávku po PC a video hrách - Veselá, Anna; Mičúch, Marek, 1980-; Hurník, Jaromír, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce zkoumá vliv online uživatelských hodnocení, vyjádřených v 5 hvězdičkovém systému hodnocení, na poptávku po počítačových a video hrách na týdenních datech sesbíraných ze serveru www.amazon.co.uk za období 2000 - 2012. Práce přispívá k diskuzi, která probíhá mezi zastánci teorie superstar a teorie dlouhého ocasu. Panelová struktura datového souboru poukázala na použití metody pevných efektů pro odhad základního i rozšířeného modelu. Oba odhady prokázaly negativní vliv počtu přidělených hvězd na umístění na žebříčku prodejnosti. Základní model určil vliv jednotkové změny počtu přidělených hvězd na umístění o 9 pozic v opačném směru, rozšířený model odhadl tuto změnu na 10 pozic. Odhad pomocí kvantilové regrese také potvrdil negativní vliv hvězd na umístění. Vliv je nejsilnější pro nejnižší kvantil vysvětlované proměnné (tau = 0,05) reprezentující 5 % nejprodávanějších titulů, kde jednotková změna počtu hvězd vyvolá změnu umístění o 35 pozic v opačném směru. S rostoucími kvantily tento vliv klesá až k nule. Tím je prokázáno, že na trhu počítačových a video her online uživatelská hodnocení přispívají k efektu superstar.
Vedoucí práce: Marek Mičúch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses