Fiskální konsolidace v České republice v letech 2002-2012 - Zmítko, Milan (2012)
Předmětem této diplomové práce je analyzovat návrhy fiskálních konsolidací v ČR a jejich následnou realizaci v letech 2002 až 2012. Práce se bude snažit odpovědět na otázku, zda byly návrhy fiskálních konsolidací sestaveny v souladu se závěry výzkumu v této oblasti a zda byly úspěšné ve smyslu snížení deficitu veřejných rozpočtů a veřejného dluhu. V první části představíme přehled dosavadních empirických studií a z nich vyplývajících doporučení pro provedení fiskální konsolidace. Následně je diskutován teoretický základ v podobě keynesiánských a tzv. ne-keynesiánských (expansionary fiscal consolidation hypothesis) efektů fiskální konsolidace na ekonomiku. Druhá část práce obsahuje samotnou analýzu návrhů a realizace fiskálních konsolidací v České republice, s důrazem na vývoj deficitů veřejných rozpočtů a dynamiku veřejného dluhu. Práce používá tzv. narrative approach, který se vyznačuje studiem veřejně dostupných dokumentů z archivu Ministerstva financí České republiky, Parlamentu České republiky a České národní banky. V práci docházíme k závěru, že ani jedna fiskální konsolidace nebyla úspěšná ve smyslu snížení deficitu veřejných rozpočtů a veřejného dluhu.