Aplikace metod optimalizace zásob v dodavatelských řetězcích - Červenka, Daniel (2013)
Jelikož v zásobách obchodního podniku je alokována velká část kapitálových prostředků, je zapotřebí proces řízení zásob optimalizovat. K tomuto účelu byla vyvinuta řada modelů, jež je obvykle pro potřeby konkrétních případů nutné upravit tak, aby byla zajištěna shoda s realitou. Tato práce se zabývá optimalizací řízení zásob elektronického obchodu. Jako výchozí byl zvolen stochastický model s uvážením ztráty z nesplněných objednávek. Nejprve byly provedeny nutné úpravy modelu a definovány vstupní parametry. Po naplnění modelu reálnými daty, jež byla získána užitím statistických metod, byly stanoveny optimální hodnoty sledovaných veličin. V závěrečné části byla provedena analýza citlivosti těchto veličin na nepředvídané změny vstupních parametrů. Použití modelu se neomezuje jen na tento konkrétní případ. Bez větších úprav je model aplikovatelný i na další obdobné problémy.