Jak kvalita lemmatizace ovlivňuje výsledky vyhledávání dokumentů v českém jazyce - Pytelka, Petr; Strossa, Petr, 1961-; Pinkas, Otakar, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem práce je měření kvality lemmatizace pro český jazyk v systémech zpracování doku-mentů a analýza výsledků tohoto měření. V teoretické části práce je popsán princip plno-textového vyhledávání, možnosti realizace lemmatizace a běžné problémy, které je nutné řešit při zpracování přirozeného jazyka. V práci jsou diskutovány možnosti hodnocení kva-lity lemmatizace pomocí měření přesnosti a úplnosti vyhledávání. Pro detailnější hodnocení lemmatizátoru je popsána metoda měření nadměrné a nedostatečné lemmatizace. V druhé části práce je navržen experiment a testovací aplikace pro měření kvality lemmati-zace ve třech systémech, které jsou používány pro realizaci vyhledávání dokumentů. Jedná se o knihovnu Apache Lucene, databázové systémy PostgreSQL a Microsoft SQL Server. Experiment je prováděn s využitím Pražského závislostního korpusu, a to pro korpus jako celek a zvlášť pro vybrané slovní druhy. Rozbor výsledků pro výchozí lemmatizátor pro český jazyk v Lucene umožnil návrh několika drobných úprav, které vedou k měřitelnému zlepšení vyhledávání. Výsledky práce ukazují, jak lze využít uvedené metriky a podrobné výsledky pro zlepšování lemmatizačních algoritmů a tím i pro zkvalitnění plnotextového vyhledávání pro český jazyk.
Vedoucí práce: Petr Strossa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses