Investice do nemovitosti jako možnost zabezpečení na stáří - Bartošek, Vít (2013)
Předkládaná diplomová práce "Investování do nemovitostí jako způsob zabezpečení se na stáří" popisuje v první části práce alternativní možnosti zabezpečení se na důchod, a stručně zmiňuje náhradové výplatní poměry v ČR i dalších zemích. V další kapitole následuje definování základních pojmů nemovitostního trhu, jaké daně ovlivňují transakce s nemovitostmi a popis základních metod oceňování nemovitostí. V praktické části autor sleduje vývoj bytové výstavby, úrovně bydlení, nebo vývoj cen bytů. Dále je spočtena návratnost bydlení v jednotlivých krajích. Je nastíněn vývoj hypotečního trhu, aby následně mohlo dojít k výpočtům výnosnosti investice do bytu a jeho pronájmu ve vybraných krajských městech České republiky.