Determinanty vzniku pojistné události případ povinného ručení - Novotný, Jakub (2012)
Práce testuje hypotézy spjaté s dílčími proměnnými, které jsou v České republice využívány pro segmentaci trhu s povinným ručením. V úvodní teoretické části práce je shrnut současný stav poznání a popsán vývoj segmentace na pojistném trhu v Evropské unii. Úvodní část práce je navíc rozšířena o analýzu stávající segmentace na českém pojistném trhu s povinným ručením. Empirická část práce je zaměřena na odhad vlivu jednotlivých proměnných na pravděpodobnost vzniku pojistné události. Pro odhad regresních koeficientů je využita logistická regrese. Dílčí modely jsou vytvořeny pro mimořádně malé nebo velké pojistné události. Nejvýznamnější proměnné pozitivně ovlivňující pravděpodobnost vzniku pojistné události jsou objem motoru, nízký věk pojistníka a region Praha. Nejvýznamnější proměnné negativně ovlivňující pravděpodobnost vzniku pojistné události jsou historické vozidlo, vysoký věk pojistníka, počet měsíců bez pojistné události a region Jihomoravský kraj. Výsledky jsou konfrontovány s jinými odbornými články zaměřenými na tuto problematiku.