Rakouská teorie hospodářského cyklu empirická evidence pro dlouhé období - Komrska, Martin (2013)
Cílem této diplomové práce je empiricky testovat schopnost rakouské teorie hospodářského cyklu (ABCT) vysvětlit hospodářské fluktuace v USA za období 1971 -- 2009. Dataset za uvedené období obsahuje sérii šesti hospodářských cyklů podle klasifikace NBER, včetně poslední krize z let 2007 -- 2009. Práce metodologicky navazuje na analýzu Wainhouse (1984), Keelera (2001) a Bjerkenese et al. (2010), přičemž hlavním nástrojem empirické analýzy jsou Grangerova kauzalita a funkce odezvy. V hlavním okruhu hypotéz nacházím významnou empirickou evidenci ve prospěch vlivu úrokové míry na strukturu produkce. Doplňkový okruh hypotéz, postavený na aproximaci odchylky přirozené a tržní úrokové míry pomocí sklonu výnosové křivky, vykazuje celkově slabší vypovídací schopnost, nicméně obsahuje vůbec první empirickou ilustraci Garrisonovy verze ABCT.