Optimální nastavení řízení rizik obchodníka s elektrickou energií - Jančová, Lenka (2013)
Tato práce především poukazuje na důležitost řízení rizik a správnost jeho fungování ve společnostech obchodujících s elektrickou energií. V teoretické části práce jsou zahrnuty základní informace o energetickém trhu v České republice, a taky stručný přehled rizik sledovaných v oblasti obchodu s elektrickou energií. V uplynulých letech došlo k několika případům, kdy společnost neuhlídala svá rizika nebo dokonce vůbec tato rizika nesledovala a to mělo negativní dopad na celý český energetický trh. V praktické části této práce jsou popsány případy společností Moravia Energo a.s. a Korlea Invest a.s., jejich nastavení řízení rizik, a také důsledky jejich pádu. Dále jsou v práci popsány různé nástroje pro podporu řízení rizik, které rozhodně nejsou v současné době nejlevnější záležitostí. Práce také obsahuje příklad výpočtu limitů kreditní expozice dvou společností, které jsem spočetla na základě analýzy výročních správ těchto společností, a podařilo se mi po dobu psaní této práce získat celou řadu zajímavých informací, které čtenář jistě ocení.