Efektivní sazby daně z příjmů fyzických osob ve frankofonních zemích - Pokorná, Lenka (2013)
Diplomová práce je zaměřena na efektivní daňové sazby daně z příjmů fyzických osob z mikroekonomického hlediska. Práce se věnuje frankofonním zemím, a to Belgii, Francii, Kanadě, Lucembursku, Řecku a Švýcarsku, a také České republice. V první kapitole jsou definovány konstrukční prvky daně z příjmů fyzických osob a příspěvků na sociální pojištění a efektivní daňová sazba spolu s možnostmi jejího výpočtu. Ve druhé kapitole je popsána daň z příjmů fyzických osob a sociální pojištění ve vybraných zemí a na základě získaných informací vypočtena efektivní daňová sazba. Efektivní daňová sazba je vypočtena pro šest modelových poplatníků s různou výší průměrné mzdy. V závěrečné kapitole jsou dle modelových poplatníků porovnány získané efektivní daňové sazby zahrnující pouze daň z příjmů nebo sociální pojištění hrazené zaměstnanci a na závěr efektivní daňové sazby jako celek.