Politika daní z minerálních olejů v zemích EU - Miklová, Lenka (2012)
Předkládaná diplomová práce shrnuje poznatky o současně uplatňované politice zdaňování minerálních olejů v Evropské unii a jednotlivých členských státech. Postojem a úpravami této oblasti z pohledu Evropské unie se zabývá kapitola nazvaná Harmonizace daní z minerálních olejů v EU. Komparativní analýza výnosů daní z minerálních olejů v zemích EU je kapitolou druhou, v níž se zabývám zdaněním minerálních olejů v jednotlivých členských státech a jejich daňovými výnosy z energetických daní, které zahrnují i výnosy z minerálních olej. Další kapitola Konkurence daní z minerálních olejů se zaměřuje zejména na vývoj sazeb daní z minerálních olejů, mobilitou základu daně a s ní spojenou variabilitou sazeb v čase a mezi státy. Náplní poslední kapitoly pojmenované Budoucí vývoj zdanění minerálních olejů z pohledu Evropské unie jsou především zamýšlené změny EU ve zdanění energetických produktů.