Mezinárodní smlouvy v oblasti zákonných odvodů z příjmů ze závislé činnosti - Tittlerová, Eliška (2012)
Diplomová práce se věnuje komparaci smluv zamezujících dvojímu zdanění v oblasti daní z příjmu a bilaterálních smluv o sociálním zabezpečení. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy, které jsou používány v následujících kapitolách. Podstatná část práce pojednává o postupech pro zamezení dvojímu zdanění v případě daní z příjmu fyzických osob, které jsou realizovány prostřednictvím mezinárodních smluv. Práce se také zabývá koordinací sociálního zabezpečení, která je realizována prostřednictvím bilaterálních smluv o sociálním zabezpečení, a v rámci Evropské unie také prostřednictvím nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004, o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, které v případě členských států Evropské unie přebírá funkci jednotlivých smluv. Výsledkem práce je porovnání smluv o zamezení dvojímu zdanění příjmu a majetku a bilaterálních smluv o sociálním zabezpečení, zejména porovnání počtu uzavřených smluv, které Česká republika uzavřela s ostatními státy. Dalším bodem srovnání je například vývoj uzavírání těchto smluv nebo existence modelových či vícestranných smluv.