Spor o význam teorie racionální volby - Rak, Ondřej (2012)
Velká část kritiky teorie racionální volby je zaměřena na nerealističnost psychologických předpokladů. Nakolik je tato kritika závažná? Pokud analyzujeme formalizované schéma volby, pak shledáme, že toto schéma nelze uspokojivě interpretovat jako psychologickou teorii rozvíjející intencionalistická vysvětlení. Spíše je třeba na tuto teorii hledět jako na teorii rozvíjející kauzální vysvětlení generovaná strukturou okolí, ve kterém se aktér nachází, přičemž samotná intencionalita je jen pomocným nástrojem, na kterém vysvětlovací síla teorie nespočívá. Vysvětlování probíhá v termínech strukturálních vlastností a nikoliv v termínech mentálních stavů aktéra. Z tohoto pohledu míří kritika zaměřená na psychologickou nerealističnost předpokladů RCT na špatný cíl.