Spor o význam teorie racionální volby - Rak, Ondřej; Lipka, David; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Velká část kritiky teorie racionální volby je zaměřena na nerealističnost psychologických předpokladů. Nakolik je tato kritika závažná? Pokud analyzujeme formalizované schéma volby, pak shledáme, že toto schéma nelze uspokojivě interpretovat jako psychologickou teorii rozvíjející intencionalistická vysvětlení. Spíše je třeba na tuto teorii hledět jako na teorii rozvíjející kauzální vysvětlení generovaná strukturou okolí, ve kterém se aktér nachází, přičemž samotná intencionalita je jen pomocným nástrojem, na kterém vysvětlovací síla teorie nespočívá. Vysvětlování probíhá v termínech strukturálních vlastností a nikoliv v termínech mentálních stavů aktéra. Z tohoto pohledu míří kritika zaměřená na psychologickou nerealističnost předpokladů RCT na špatný cíl.
Vedoucí práce: David Lipka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses