Reforma českého důchodového systému holandskou cestou - Melichar, Lukáš; Klazar, Stanislav, 1974-; Blažek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem diplomové práce je detailně popsat a porovnat fungování penzijního systému České republiky se systémem fungujícím v Nizozemském království. Nizozemský penzijní systém patří mezi nejlépe fungující systémy na světě, a proto diplomová práce obsahuje zamyšlení, zdali by bylo možné implementovat některé prvky do systému českého. Dílčím cílem práce je popsání nutnosti penzijní reformy v důsledku nepříznivého demografického vývoje, který s sebou přináší i větší tlak na financování penzijních systémů. Vedle srovnání fungování prvních pilířů postavených na průběžném financování je důležitou částí práce porovnání soukromého spoření v Nizozemsku s nově zaváděným systémem soukromého spoření v České republice. Pro větší přehlednost je za kapitolami vytvořeno krátké shrnutí a závěrečná kapitola se věnuje celkovému srovnání obou systémů včetně jejich výnosností a nákladovostí, kladů a záporů.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses