Problematika daňových úniků u DPH na území České republiky - Kozejová, Petra (2013)
Daň z přidané hodnoty přináší do státního rozpočtu největší část příjmů a její krácení způsobuje pro celou společnost velké ztráty. Daňové úniky jsou tak aktuálně diskutovaným tématem. Cílem diplomové práce je rozbor problematiky daňových úniků u DPH na území České republiky z několika možných úhlů pohledu. Prvním je analýza dat poskytovaná Českou daňovou správou se zaměřením na kontrolní činnost a výši doměřené daně. Druhý pohled je soustředěn na kvantitativní vývoj daňových úniků na základě ukazatele VAT revenues ratio. Další část ilustruje několik případů úniků, které se v letech 2008 - 2012 vyskytly v České republice. Rozbor dané problematiky je zakončen kapitolou věnující se diskuzi nástrojů využívaných v rámci boje proti daňovým únikům.