Nutriční problém - výživa koní - Svatoň, Jindřich (2013)
Tato práce se zabývá vytvořením denní krmné dávky pro různé typy koní. Cílem práce je za minimální finanční náklady vytvořit konkrétní krmnou dávku -- skládající se z různých krmiv pro koně při splnění podmínek na nutriční požadavky. Zohledněno je zde také několik dalších doporučení, která při výživě koní nesmějí být opomenuta. Při řešení této optimalizační úlohy je přihlédnuto ke stáří koně, k hmotnosti koně v dospělosti, k vynaložené koňské práci a k ročnímu období. Denní krmná dávka je sestavená a řešená pomocí lineárního programování, optimální řešení je pak nalezeno pomocí nástroje Řešitel v MS Excel 2007. Řešení úlohy má za cíl vytvořit model, který lze aplikovat v běžné praxi.