Analýza daňové politiky České republiky v oblasti zdanění tabákových výrobků - Horáková, Dora; Provazník, Kamil; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Od 1. 1. 2014 musí Česká republika splňovat dle požadavků Evropské unie nové minimální sazby spotřební daně z tabákových výrobků. Cílem práce je analyzovat současný stav daňové politiky v oblasti zdanění tabákových výrobků a navrhnout budoucí výši sazeb s ohledem na současnou strukturu spotřeby tabákových výrobků. První kapitola se zabývá především českou legislativou, systémem zdanění tabákových výrobků, definuje základní pojmy a principy, druhá kapitola se soustředí na vývoj a požadavky evropského sekundárního práva v oblasti zdanění tabákových výrobků, které je prostředkem pro harmonizaci spotřebních daní v Evropské unii. Prostor je věnován i vývoji sazeb spotřební daně z tabákových výrobků a výnosům této daně včetně jejich zhodnocení. Závěrečná analýza porovnává varianty, jak by mohly být od roku 2014 nastaveny jednotlivé sazby daně, při vývoji měnového kurzu dle predikce MFČR, při odlišném vývoji kurzu a při různých sazbách daně z přidané hodnoty.
Vedoucí práce: Kamil Provazník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses