Dopady volby důchodového systému na jedince a na příjmy a výdaje ČR - Redl, Jan (2012)
Diplomová práce se zabývá současnou důchodovou reformou a především s ní souvisejícím zavedením II. důchodového pilíře. V práci je popsán současný stav systému a negativní demografická prognóza, která obhajuje nutnost provést změny v důchodovém systému. Další částí je vyhodnocení výhodnosti vstupu jednotlivců do II. pilíře za pomocí studie zpracované autory Ondřejem Schneiderem a Jiřím Šatavou z Idea Cerge -- EI. Jednotlivé předpoklady ve studii byly kriticky zhodnoceny, zejména výše zhodnocení prostředků v II. pilíři a byl přijat závěr, podle kterého je určen předpokládaný počet účastníků II. pilíře. Na základě tohoto počtu byla vytvořena prognóza o dopadu na příjmy a výdaje důchodového systému až do roku 2050 za jistého předpokladu o věkové skladbě populace. Na příjmové stránce se podílí zejména snížení příjmů způsobené částečným vyvázáním prostředků z důvodu opt-out a na výdajové stránce snižuje výdaj krácení důchodů a zvyšuje výdaj růst počtu žadatelů o starobní důchod. Zkoumána byla také nákladovost penzijních společností, které se zúčastní II. pilíře.