Konvergenční proces EMU a plnění Maastrichtských kritérií - Mecová, Markéta; Izák, Vratislav, 1941-; Blažek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Obsahem bakalářské práce je problematika plnění Maastrichtských kritérií a pohled na Mundellovu Teorii optimálních měnových zón. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole obecně definuji a popisuji konvergenční kritéria a rovněž charakterizuji teorii optimálních měnových zón. Někteří ekonomové tvrdí, že Evropská měnová unie tyto podmínky měnové oblasti splňuje a je možno ji považovat za optimální měnovou oblast. Oproti tomu někteří ekonomové oponují, že Evropská měnová unie nebude nikdy schopna splnit požadované podmínky. Druhá část práce následně analyzuje plnění kvantitativních konvergenčních kritérií vybranými státy, které se zavázaly stát členy evropské měnové unie v budoucnosti. Třetí část shrnuje plnění fiskálních kritérií schodku vládního rozpočtu a dluhu veřejného sektoru všech sedmadvaceti členských států Evropské unie.
Vedoucí práce: Vratislav Izák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses