Řešení optimalizačních úloh pomocí metody Monte Carlo - Dvořák, Marek (2013)
Bakalářská práce se věnuje metodám monte Carlo a jejich využití při řešení optimalizačních úloh a dále se zaměřuje na optimalizační systémy pro podporu modelování stochastických programů v prostředí Microsoft Excel. Metod Monte Carlo je využíváno při analýze modelů se vstupy, které jsou nejen deterministické, ale i stochastické. V operačním výzkumu je možno metod Monte Carlo využít, pokud parametry modelu nelze určit jednoznačně, ale pokud jsou tyto parametry popsány pravděpodobnostním rozdělením. V této práci jsou popsány základní principy těchto metod a dále je zde popsána práce se softwarovými produkty pro matematickou optimalizaci Crystal Ball a @RISK, které jsou doplňky tabulkového operátoru Microsoft Excel. Oba tyto softwarové produkty mají i moduly pro optimalizaci modelu.