Řešení optimalizačních úloh pomocí metody Monte Carlo - Dvořák, Marek; Jablonský, Josef, 1955-; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Bakalářská práce se věnuje metodám monte Carlo a jejich využití při řešení optimalizačních úloh a dále se zaměřuje na optimalizační systémy pro podporu modelování stochastických programů v prostředí Microsoft Excel. Metod Monte Carlo je využíváno při analýze modelů se vstupy, které jsou nejen deterministické, ale i stochastické. V operačním výzkumu je možno metod Monte Carlo využít, pokud parametry modelu nelze určit jednoznačně, ale pokud jsou tyto parametry popsány pravděpodobnostním rozdělením. V této práci jsou popsány základní principy těchto metod a dále je zde popsána práce se softwarovými produkty pro matematickou optimalizaci Crystal Ball a @RISK, které jsou doplňky tabulkového operátoru Microsoft Excel. Oba tyto softwarové produkty mají i moduly pro optimalizaci modelu.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses