Populační změny a udržitelnost důchodových systémů - Tydlačková, Ivana (2013)
Diplomová práce se zabývá propojením vývoje demografie a udržitelnosti důchodového systému. Práce se zaměřuje na představení hlavních demografických charakteristik, jejich vývojem po roce 1989 v České republice a prognózami dalšího vývoje. V dalších částech práce jsou teoretické znalosti ohledně demografie propojeny se součastným důchodovým systémem, který je platný v České republice. V praktické části se zabývám kalkulacemi udržitelnosti státního důchodového systému, který v České republice představuje první pilíř. Výpočty jsou provedeny na modelové situaci, za působení několika zjednodušujících faktorů. V této části diplomové práce jsou určeny příjmy a výdaje prvního pilíře v několika sledovaných letech, až do roku 2060, při různých variantách procentuálního vstupu účastníků do druhého pilíře. S ohledem na jejich vývoj je určené takové procento lidí, kteří musejí vstoupit do druhého pilíře, aby byl státní důchodový systém dlouhodobě udržitelný, to znamená, aby byly příjmy rovné výdajům.