Populační změny a udržitelnost důchodových systémů - Tydlačková, Ivana; Klazar, Stanislav, 1974-; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce se zabývá propojením vývoje demografie a udržitelnosti důchodového systému. Práce se zaměřuje na představení hlavních demografických charakteristik, jejich vývojem po roce 1989 v České republice a prognózami dalšího vývoje. V dalších částech práce jsou teoretické znalosti ohledně demografie propojeny se součastným důchodovým systémem, který je platný v České republice. V praktické části se zabývám kalkulacemi udržitelnosti státního důchodového systému, který v České republice představuje první pilíř. Výpočty jsou provedeny na modelové situaci, za působení několika zjednodušujících faktorů. V této části diplomové práce jsou určeny příjmy a výdaje prvního pilíře v několika sledovaných letech, až do roku 2060, při různých variantách procentuálního vstupu účastníků do druhého pilíře. S ohledem na jejich vývoj je určené takové procento lidí, kteří musejí vstoupit do druhého pilíře, aby byl státní důchodový systém dlouhodobě udržitelný, to znamená, aby byly příjmy rovné výdajům.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses