Interpretační spory o Baťu v systémových zvratech - Váchová, Kateřina (2013)
Diplomová práce má za úkol vyzkoumat a zhodnotit stav vědeckých prací a literatury o firmě Baťa, a.s., jejím zakladateli Tomáši Baťovi a jeho pokračovatelích Janu Antonínovi Baťovi a Tomáši Janu Baťovi. Dívá se na dobu stalinistickou, kdy byla vydávána díla protibaťovská a na dobu po roce 1989, kde se psaly tendenční knihy. V první kapitole popisuji Baťův sociální systém zavedený ve Zlíně, jeho výhody a nevýhody. Dále se zaměřuji na komunistická díla, která kritizovala Baťovy závody i celý systém. V poslední kapitole podávám důkazy o tom, že po roce 1989 mnozí autoři vkládali do Tomáše Jana Bati své naděje a obdivovali firmu Baťa, a.s.