Potenciál polymetalických konkrécií morského dna - Tormová, Lucia; Dvořák, Antonín; Hadrabová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Polymetalické konkrécie oceánskeho dna sú jedným z hlavných typov hlbokomorských nekonvenčných rudných zdrojov. Oceánske ložiská surovín predstavujú potenciálny zdroj rady kovov, ktorých pevninské ložiská v najbližšej budúcnosti majú obmedzenú životnosť. Proces geologického prieskumu oceánskeho dna sa dá považovať za počiatok kvalitatívne novej etapy v procese získavania nerastných surovín. Pokračovanie prebiehajúcich prác na ložisku polymetalických konkrécií v zóne Clarion-Clipperton je považované za vážnu úlohu do roku 2025, so zreteľom na pokrok vo vytvorení účinnej ťažobnej jednotky a aplikácií moderných technológií pre extrakciu hlavných kovov : mangánu, niklu, medi a kobaltu. Predpokladom racionálneho využívania oceánskych zdrojov je ochrana prírodného oceánskeho prostredia. Skúmaná je efektívnosť projektu ťažby polymetalických konkrécií v konkrétnom ložisku zóny Clarion-Clipperton, ktorá je priskumnou oblasťou organizácie IOM, v rozsahu ročnej ťažby 2,2 Mt mokrých konkrécií pre rok 2025.
Vedoucí práce: Antonín Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses