Efektivnost rekvalifikačních kurzů v okrese Příbramsko v letech 2008 - 2011 - Servus, Martin (2012)
Bakalářská práce se zabývá analýzou efektivnosti a cílenosti rekvalifikačních kurzů v okrese Příbram v letech 2008-2011. Na Příbramsku došlo ve sledovaném období ke skokovému růstu nezaměstnanosti, k výraznému úbytku volných pracovních míst a k růstu počtu dlouhodobě nezaměstnaných osob. Cílenost a efektivnost rekvalifikací byla hodnocena za pomoci indexu cílenosti a hrubých efektů. Každoročně nalezlo zaměstnání do 12 měsíců po rekvalifikaci minimálně 65 % uchazečů o zaměstnání. Pozorována byla nepřímá úměra mezi dosaženým věkem a výší hrubých efektů a přímá úměra mezi stupněm vzdělání a výší hrubých efektů. V okrese se nenaplnily závěry teorie fronty. Během krize stoupala úspěšnost při hledání zaměstnání u znevýhodněných skupin obyvatel. Analýza indexu cílenosti objevila v činnosti úřadu práce známky creaming off efektu. K participaci v rekvalifikacích byli zejména vybírání perspektivnější uchazeči o zaměstnání na úkor uchazečů, kteří by podporu nejvíce potřebovali. Zdrojem dat pro práci byl integrovaný portál MPSV, ČSÚ a Úřad práce v Příbrami.