Efektivnost rekvalifikačních kurzů v okrese Příbramsko v letech 2008 - 2011 - Servus, Martin; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Bakalářská práce se zabývá analýzou efektivnosti a cílenosti rekvalifikačních kurzů v okrese Příbram v letech 2008-2011. Na Příbramsku došlo ve sledovaném období ke skokovému růstu nezaměstnanosti, k výraznému úbytku volných pracovních míst a k růstu počtu dlouhodobě nezaměstnaných osob. Cílenost a efektivnost rekvalifikací byla hodnocena za pomoci indexu cílenosti a hrubých efektů. Každoročně nalezlo zaměstnání do 12 měsíců po rekvalifikaci minimálně 65 % uchazečů o zaměstnání. Pozorována byla nepřímá úměra mezi dosaženým věkem a výší hrubých efektů a přímá úměra mezi stupněm vzdělání a výší hrubých efektů. V okrese se nenaplnily závěry teorie fronty. Během krize stoupala úspěšnost při hledání zaměstnání u znevýhodněných skupin obyvatel. Analýza indexu cílenosti objevila v činnosti úřadu práce známky creaming off efektu. K participaci v rekvalifikacích byli zejména vybírání perspektivnější uchazeči o zaměstnání na úkor uchazečů, kteří by podporu nejvíce potřebovali. Zdrojem dat pro práci byl integrovaný portál MPSV, ČSÚ a Úřad práce v Příbrami.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses