Návratnost investic do vysokoškolského vzdělání podle země původu - Dlabáčková, Dorota (2012)
Diplomová práce se věnuje komparaci návratnosti investic do vysokoškolského vzdělání podle země původu vybraných skupin studentů na českých vysokých školách. První část práce se věnuje definováním vysokoškolského vzdělávání jako ekonomického statku a jeho systému financování v České republice. Dále pak je rozebírán pojem lidský kapitál, jeho historie, metody a typy návratnosti investic do vysokoškolského vzdělání. Ve druhé části jsou definovány základní předpoklady pro analýzu a provedena kalkulace návratnosti investic do vysokoškolského vzdělání vybraných skupin studentů podle stanovené metody výpočtu. Komparace návratnosti investic je provedena na třech skupinách studentů dle počtu na českých vysokých školách, tj. čeští, slovenští a ruští studenti.