Analýza vývoje příjmů z DPH v ČR v období od roku 1993 do roku 2011 - Lorencová, Lucie; Zeman, Karel; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je analýza vývoje příjmu z daně z přidané hodnoty v České republice v období od roku 1993 do roku 2011 ve srovnání s tempem růstu reálného HDP a vývojem státního dluhu. V současné době se většina ekonomik nachází v recesi, což nutí vlády k zásahům, kterými se snaží zabránit dalšímu poklesu. Jeden z takových kroků jsme v lednu tohoto roku zaznamenali i na území České republiky, a to opětovné zvýšení spodní sazby DPH z 10 % na 14 %. V současné době je vedena jak odborná tak i politická diskuze o vhodnosti zvyšování daní. Teoretická část bude obsahovat charakteristiku daňové soustavy ČR se zvláštním zřetelem na daň z přidané hodnoty, fiskální politiku, hrubý domácí produkt a státní rozpočet. V úvodních kapitolách praktické části bude analyzován vývoj právního rámce v oblasti DPH ve sledovaném období. Hlavní částí pak bude analýza vývoje příjmů z DPH v období od roku 1993 po rok 2011. Budou také zkoumány souvztažnosti s tempem růstu reálného HDP a mírou zadlužení země (státního dluhu) a výší nedoplatků na této dani. Praktická část bude zakončena syntetickou kapitolou, která bude zkoumat vzájemné korelace mezi jednotlivými ukazateli v průběhu celého období 1993 -- 2011.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses