Politika zaměstnanosti žen v Československu v letech 1945-1948 - Červenková, Linda (2012)
Tato bakalářská práce analyzuje politiku zaměstnanosti žen v Československu po druhé světové válce. Ukazuje, jak byla problematika ošetřena na úrovni legislativy a na analýze problematiky (ne)rovných mezd mužů a žen a profilaci "ženských" profesí konstatuje výrazné rozdíly mezi oficiálními proklamacemi a realitou. Na příkladu komunistické strany a její ženské organizace Ústřední komise žen ukazuje, jak byla otázka ženské zaměstnanosti využívána v politickém boji tzv. "třetí republiky". V druhé části se zaměřuje na analýzu sociální, rodinné a populační politiky a jejich vlivu na zaměstnanost žen a pohled na ni. Dochází přitom k závěru, že politika byla nastavena tak, aby umožnila ženám účast na obnově národního hospodářství.