Hlavní specifika a rozvojové trendy německé památkové péče v oblasti ekonomizace hmotného kulturního dědictví - Vořechovský, Jan (2012)
Cílem práce je komplexní uchopení podstatných faktorů intervenujících do chodu a organizační struktury památkové péče ve Spolkové republice Německo v návaznosti na Švýcarskou konfederaci. Práce se soustředí na problematiku finanční podpory památkových objektů v závislosti na typu vlastnictví památek, zvláště pak ve veřejné správě. Pozornost je zde věnována i perspektivám udržení kontinuity a dlouhodobé efektivity projektů z hlediska disponibilních společenských nástrojů. Po přečtení této práce tak bude čtenář schopen se orientovat v systému a nástrojích památkové péče obou zemí, či určit efektivitu vynaložených finančních prostředků na kulturu v evropských zemích.