Využití kulturních památek v cestovním ruchu. Itálie ve srovnání s ČR. - Hubertová, Kateřina; Tyslová, Irena; Kadeřábková, Jaroslava, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Diplomová práce se zabývá způsoby a možnostmi využití památek v oblasti cestovního ruchu v České republice a v Itálii. Práce popisuje v obou zemích jak systém péče o památky a možnosti jeho financování, tak i oblast cestovního ruchu, jeho řízení a propagace. Italský příklad pak slouží jako podklad pro komparaci se systémem českým. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol, v první kapitole vymezuji důležité teoretické pojmy, se kterými pracuji v dalších kapitolách. Ve druhé kapitole diplomové práce se věnuji stručnému popisu situace v České republice, třetí kapitola je pak zásadní, protože popisuje situaci v Itálii. V teoretické části, stejně jako při rozboru situace v obou zemích, tak práce analyzuje obě oblasti, tedy jak legislativní a organizační zabezpečení a financování památkové péče a praktické využití památek, tak i oblast cestovního ruchu, jeho organizace, ale i jednotné propagace země jako destinace cestovního ruchu. Součástí třetí kapitoly pak je i praktický výzkum, jehož cílem je zhodnotit metody využívání různých druhů kulturních památek v Itálii (od těch nejvýznamnějších až po památky lokálního významu, od památek církevních po technické). Čtvrtá kapitola pak vychází z poznatků předchozích kapitol a srovnává situaci v obou zemích, aby z tohoto srovnání vyvodila příklady pro Českou republiku, a to jak příklady pozitivní, tak i případná varování.
Vedoucí práce: Irena Tyslová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses