Zaměstnatelnost osob starších 50 let na trhu práce ve Zlínském kraji v roce 2010 - 2011. - Huňová, Petra (2012)
Hlavním tématem práce je skupina obyvatel ve věku nad 50 let ve Zlínském kraji, o které se všeobecně hovoří jako o rizikové skupině na trhu práce kvůli věku. Teoretická část seznamuje se základními pojmy spojené s trhem práce, nezaměstnaností a politikou zaměstnanosti v ČR. Na základě SWOT analýzy starších osob na trhu práce je stanoveno, že osoby ve věku nad 50 let jsou velmi přínosnou pracovní sílou pro zaměstnavatele, avšak jsou nedostatečně kvalifikovány. Po zhodnocení situace této skupiny na trhu práce ve Zlínském kraji vyplynulo, že nejpočetnější skupinou uchazečů o zaměstnání jsou osoby ve věku 20 -- 24 let, kterou následují uchazeči o zaměstnání ve věku 55 -- 59 let a 50 -- 54 let. Většina nástrojů APZ, které napomáhají zaměstnávat osoby nad 50 let, se ukázaly být efektivní. Z dotazníkového šetření, které provedl ÚP ve Zlíně, mezi zaměstnavateli a uchazeči o zaměstnání ve věku nad 50 let, vyšlo mj. najevo, že zaměstnavatelé nepovažují věk za důležitý při výběru nových zaměstnanců. Dále jsou navrhnuta obecná řešení dané problematiky a zmíněny potencionální možnosti vytvoření nových pracovních míst, a tedy snížení nezaměstnanosti ve Zlínském kraji. Práce dospěla k závěru, že i když není skupina uchazečů o zaměstnání nad 50 let nejpočetnější, patří mezi rizikové na trhu práce. Lidé ve věku nad 50 let jsou obtížněji zaměstnatelní nikoliv kvůli věku, ale kvůli nedostatečné kvalifikaci a specializaci.