Vývoj československé ekonomiky v padesátých letech 20. století - Herzánová Peřinová, Barbora; Stellner, František, 1966-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tématem bakalářské práce je vývoj československé ekonomiky v době prvního pětiletého plánu, tedy 50. léta 20. století. Vývoj ekonomiky během prvního pětiletého plánu je ovlivněn poválečnou obnovou Československa. Z toho důvodu se první část práce věnuje historickým okolnostem poválečné přeměny Československa. Tato část práce tak naváže na převzetí moci komunisti a následné zavedení centrálního plánování v prvním pětiletém plánu. Prostor je věnován především procesu tvorby plánu a jeho bilanci. Práce se zabývá i začleněním Československa do hospodářského uskupení RVHP, které bylo nutné vzhledem k mezinárodní politické situaci a příchodu sovětských poradců, kteří měli velký vliv na vývoj ekonomiky během prvního pětiletého plánu i v následujících letech. V závěru práce jsou podrobeny analýze části pětiletého plánu, ve kterých proběhly největší změny. Mezi tyto části patří zemědělství, militarizace průmyslu, sociální politika a industrializace Slovenska. Cílem práce je zjistit, zda reálné chování ekonomiky odpovídalo očekáváním spojeným s centrálním plánováním a jaký vliv mělo plánování na ekonomiku.
Vedoucí práce: František Stellner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses