Analýza a dopady současných požadavků společnosti na budoucí využití historických budov v centru Prahy - Urbánková, Jana (2013)
Diplomová práce zabývá vlivem dnešních požadavků společnosti na možné změny historických budov centra Prahy. Cílem práce je analyzovat současný stav trendů a zhodnotit jednotlivé dopady na historické nemovitosti centra Prahy. Dnešní trendy spočívají především v odlišných představách na kulturu bydlení, na odlišnou organizaci práce a v neposlední řadě také v nárocích na ekologickou šetrnost budov. Přizpůsobování se těmto vlivům má jako důsledek výstavbu nových budov a významné zásahy do historických budov. Pro harmonický udržitelný rozvoj území je však třeba kompromis ekonomických, sociálních a environemtnálních zájmů. Pokud se kompromis nepodaří naplnit bude město v některé z těchto oblastí nefunkční.