Program "Whip Inflation Now" a jeho vliv na inflaci a nezaměstnanost v USA v 70. letech - Sirový, Michal; Tajovský, Ladislav, 1973-; Ráček, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tématem práce je program WIN Geralda Forda jakožto opatření mající za úkol snížit inflaci v sobě nese mnohá úskalí své doby, tj. v prvé řadě faktor nezaměstnanosti, která v sedmdesátých letech dosáhla téměř 9%, a v druhé řadě zanedbání měnové politiky. Ford ohlásil opatření, která byla opakem kroků Nixonovy administrativy. Pověstné utažení opasků v dobách krize bylo relativně mírné, nasnadě jsou tedy spekulace o snaze vytvořit bojovný, byť ne krutý mediální obraz Geralda Forda. CPI poklesl v roce 1976 z 9.1% na 5.8%, inflace se ale snížila jen krátkodobě a jen težko lze říct, že by šlo o důsledky WINu. Vztah nezaměstnanosti a inflace bude analyzován pomocí Phillipsovy křivky v druhé části práce.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses