Zahraniční obchod v zajetí ideologie? Limity hospodářské spolupráce Československa a Spolkové republiky Německo v padesátých a šedesátých letech 20. století. - Reiterman, Jakub; Szobi, Pavel, 1983-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem bakalářské práce je analýza vývoje československého zahraničního obchodu se Spolkovou republikou Německo v padesátých a šedesátých letech dvacátého století. Příslušnost obou zemí k různým vojenskopolitickým a hospodářským uskupením zásadním způsobem ovlivnila vzájemnou obchodní výměnu. Práce se zaměřuje na hledání příčin změn ve struktuře a objemu vývozu a dovozu, zejména pak na problém omezování československého zahraničního obchodu se západní mocností v důsledku komunistické ideologie východního bloku, jehož se Československo stalo součástí. Přestože diplomatický kontakt obou států v tomto období prakticky neexistoval a uskutečňoval se především prostřednictvím třetích států, obchodní výměna přesto fungovala, dokonce se přes malé výkyvy kontinuálně zvyšovala. Přínos práce spočívá v představení uceleného pohledu na problematiku československo-západoněmeckého obchodu od konce druhé světové války do roku 1967, kdy byla přes vleklá a složitá jednání podepsána smlouva o zřízení obchodních zastoupení a regulaci zbožového a platebního styku.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses