Konkurence ve využití zemědělských produktů – potraviny versus biopaliva - Pilecký, Pavel; Louda, Jiří; Vojáček, Ondřej, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V posledních letech došlo k velkému nárůstu cen potravin na světových trzích, coţ způsobilo váţné problémy milionům lidí v převáţně méně rozvinutých částech světa. Tyto státy jsou často závislé na importech zemědělských plodin ze zahraničí. Existuje domněnka, ţe jedním z faktorů, který přispěl k růstu cen potravin, byla produkce biopaliv. Ta vytváří konkurenci ve vyuţití zemědělských produktů, čímţ zvyšuje jejich ceny. Celá tato problematika je však stále předmětem diskuze. Tato práce se snaţí přispět do této diskuze zkoumáním vztahu mezi cenami potravin a produkcí biopaliv. K tomu vyuţívá metodu regresní analýzy, kterou aplikuje na ceny potravin a produkci biopaliv. Výsledkem analýzy je, ţe biopaliva byla významným faktorem ve vývoji cen potravin v poslední době, nikoliv však faktorem jediným.
Vedoucí práce: Jiří Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses