Analýza financování a objemu nákladů na vězeňství v České republice od roku 2000 do současnosti - Pechar, Ondřej (2012)
Cílem této bakalářské práce je zpracování analýzy financování a vývoje objemu nákladů na vězeňství v České republice od roku 2000 do současnosti a zkoumání souvztažnosti mezi vývojem objemu nákladů na vězeňství a počtem vězňů v průběhu sledovaného období. Aktuálnost tohoto tématu vychází především z dlouhodobé nevyrovnanosti státního rozpočtu a snahy o snižování veřejných výdajů. V současné době financování vězeňství způsobilo konfliktní situace na politické scéně v České republice. V teoretické části bude definován státní rozpočet, jeho dělení na jednotlivé kapitoly, proces jeho tvorby a schvalování. Dále pak způsob, jakým je určován objem prostředků na vězeňství a jakým způsobem je rozpočet této služby dále dělen a využíván. Praktická část bude obsahovat analýzu vývoje financování a objemu nákladů na vězeňství v České republice od roku 2000 do současnosti. Analýza bude zaměřena na zkoumání následujících parametrů. Ekonomické: vývoj objemu nákladů na Vězeňskou službu, vývoj objemu průměrných nákladů na jednoho vězně, vývoj objemu nákladů na zaměstnance Vězeňské služby, vývoj objemu investičních nákladů a vývoj souvztažnosti mezi objemem nákladů na Vězeňskou službu a počtem vězňů v průběhu sledovaného období. Neekonomické: vývoj počtu vězňů, vývoj počtu zaměstnanců vězeňské služby a vývoj počtu věznic.