Efektivnost a cílenost rekvalifikačních kurzů v okrese Mělník v letech 2007-2011 - Uhríková, Zuzana (2012)
Práce je analýzou efektivnosti rekvalifikačních kurzů v okrese Mělník v letech 2007--2011 z hlediska účinku na zaměstnanost absolventů. Ke zhodnocení efektivnosti je použita metoda hrubých efektů rekvalifikací. Dílčím cílem práce je analýza cílenosti rekvalifikací, použitou metodou je zde index cílenosti. Z výsledků analýzy efektivnosti rekvalifikačních kurzů vyplývá, že v průměru 70 % absolventů kurzů nalezne do 12 měsíců zaměstnání. Na výslednou hodnotu hrubého efektu mají vliv sociodemografické charakteristiky rekvalifikantů. Analýza pomocí indexu cílenosti upozornila na nedostatky v zacílení rekvalifikací na znevýhodněné skupiny -- projevuje se zde creaming efekt. Na základě výsledků analýzy lze rekvalifikační kurzy považovat za efektivní nástroj pro umisťování nezaměstnaných zpět do zaměstnání.