Sociální systémy a politiky nezaměstnanosti v Pobaltských zemích (1991-2011) - Kužel, Daniel (2012)
Bakalářské práce se zabývá vývojem sociálních systémů v pobaltských zemích v letech 1991-2011, které podrobněji analyzuje na příkladu politiky zaměstnanosti. Pobaltí (Litva, Lotyšsko, Estonsko) je často chápáno jako regionální celek a nejen v ekonomických souvislostech byly tyto státy často hodnoceny společně a bylo na ně nahlíženo regionálním prizmatem "Pobaltí" (hovořilo se například o "Pobaltských tygrech"). Nyní, v období ekonomického útlumu však společné hodnocení pobaltských státu pomalu mizí a začíná se mezi nimi více rozlišovat. Práce proto analyzuje vývoj sociálních systémů a politiku zaměstnanosti v každém z pobaltských států, přičemž jejich srovnání poukazuje nejen na to, ke kterému ze základních modelů sociálních systémů lze tyto státy zařadit a nakolik je jejich politika zaměstnanosti úspěšná a proč, ale také nakolik bylo nahlížení zmíněným regionálním prizmatem oprávněné.