Důchodová reforma v ČR se zaměřením na druhý pilíř - Dudák, Jan (2012)
Stávající důchodový systém České republiky je zejména díky nepříznivému demografickému vývoji dlouhodobě ekonomicky neudržitelný. Dle odhadu expertů bude důchodový systém v časovém horizontu 30 až 40 let vytvářet roční deficity až ve výši 4-5 % HDP. Současná důchodová reforma by měla český důchodový systém stabilizovat. Nejvýznamnější změnou je zavedení druhého fondově financovaného pilíře. Práce se věnuje výhodám a nevýhodám, současné kritice a diskuzi o druhém pilíři. Analýza ukazuje, že zejména chybějící politický konsensus ohrožuje budoucnost a stabilitu druhé pilíře. Následná analýza výhodnosti vstupu do druhého pilíře ukazuje, že vstup se nejvíce vyplatí mladším jedincům s nadprůměrnými příjmy. V závěru práce jsou navrženy alternativní možnosti pro zabezpečení ve stáří, zejména vkladové produkty a investice na trhu nemovitostí. Práci doplňuje vlastní výběrové šetření s hlavním cílem, kterým je zjištění ochoty respondentů vstoupit do druhého pilíře.