Veřejný deficit v USA v době vlády prezidenta Ronalda Reagana – problém spíše výdajové, či příjmové stránky rozpočtu? - Bureš, Vladimír; Tajovský, Ladislav, 1973-; Ráček, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
V práci se zabývám otázkou deficitu a dluhu, který v USA v 80. letech vzrostl během úřadování prezidenta Ronalda Reagana. Konkrétně je klíčová otázka, zda důvod onoho deficitu a dluhu je třeba hledat spíše na příjmové, či výdajové straně rozpočtu. V práci analyzuji vývoj federálních příjmů a výdajů, včetně jednotlivých podsložek, v rozdělení do dvou Reaganových funkčních období. Charakterizuji pravděpodobné hlavní příčiny a okolnosti, které vedly ke změnám v průběhu jednotlivých sledovaných rozpočtových položek. Výsledky z obou funkčních období jsou porovnány a i s pomocí analýzy statistických výstupů jsou vyvozeny závěry, že zatímco v prvním období deficit rostl z velké části kvůli poklesu příjmů a růstu mandatorních výdajů, ve druhém období se naopak deficit postupně snižoval především díky rychlému růstu federálních příjmů. Z celkového pohledu na obě funkční období se v konstantních dolarech, v historickém porovnání i s ohledem na Reaganovy cíle jeví jako více problematická spíše strana výdajů, což je také v souladu s názory mnoha ekonomů.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses