Odkaz Frédérica Bastiata - Chudoba, Matěj; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje ekonomickému myšlení Frédérica Bastiata. Čtenářům jsou představena všechna jeho díla a zásadní myšlenky. Největší prostor je věnován "omylu rozbitého okna", tedy vyzdvihování pouze bezprostředních účinků státních zásahů a opomíjení těch vzdálenějších. Práce na několika příkladech demonstruje, že stát pomocí přerozdělování nemůže vytvořit byť jediné pracovní místo, nýbrž pouze přesměrovává pracovní místa ze soukromého sektoru do veřejného. Práce se také zabývá Bastiatovou kritikou protekcionismu a ukazuje, že svobodný mezinárodní obchod je zahalen mnoha ekonomickými mýty. Není opomenut ani Bastiatův přínos v oblasti spontánního řádu a jeho rozlišení s uměle vytvořeným socialistickým řádem. Cílem je nejen shrnout jeho ekonomické myšlení, ale také dokázat, že jeho neortodoxní myšlenky mohou být přínosem pro dnešní ekonomii.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses