Komparace českého a polského systému převodu vlastnických práv v době ekonomické transformace. - Kricner, Jakub; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Na začátku 90. let proběhla v tehdejší východní Evropě zásadní systémová změna, a to přechod z centrálně plánovaného hospodářství na tržní ekonomiku. Práce se zaměří na porovnání jednoho ze základních stavebních kamenů ekonomické transformace, přeměny vlastnických práv ze státního na soukromé vlastnictví. V teoretické části bude porovnána faktická změna vlastnictví v Československu a Polsku: nastavení institucionálních podmínek, strategií, metod a samotného průběhu změny vlastnických práv v letech 1989-1993 do doby rozpadu federace. Analytická část se zaměří na rozbor procesů změny vlastnických práv v obou zemích s důrazem na jejich společné a odlišné znaky (rozdílné rychlosti privatizace, apod.), které byly dány rozdílnými počátečními podmínkami v obou zemích. A také na důsledky a zhodnocení podmínek, které jednotlivé cesty připravily k rozvoji tržně cenové ekonomiky. Cílem práce je, porovnat efektivitu dvou odlišných přístupů ke změnám vlastnických práv. Dílčím podcílem je zmapování vývoje a časového nesouladu institucí a fungování reálných ekonomických procesů, zejména k vazbě na kapitálový trh. Bude provedeno zhodnocení důsledků opožděného nebo naopak včasného vzniku těchto klíčových institucí.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses