Vývoj české energetiky v evropském kontextu a vliv EU na její budoucí směřování - Kacerovská, Zuzana (2011)
Práce se zaměřuje na tři základní principy evropské energetické politiky -- tedy udržitelnost, konkurenceschopnost a zabezpečení dodávek a jejich působení v kontextu české energetiky. Práce mapuje vývoj a formování energetické politiky Evropské unie, dále se zabývá vývojem české energetiky od devadesátých let dvacátého století. Zkoumá, jak jsou tři základní principy zakotveny v české energetické politice a jaké přínosy a rizika přináší.