Tvorba hodnoty v private equity fondech - Lipowski, Lukáš (2023)
Diplomová práce se zabývá konceptem tvorby hodnoty v sektoru Private Equity a poznatky aplikuje na vybranou transakci v tomto sektoru prostřednictvím případové studie. První část práce popisuje současné teoretické poznatky v oblasti Private Equity a představuje současné přístupy k tvorbě hodnoty. Ve druhé části práce analyzuje proces tvorby hodnoty v případě reálné transakce, konkrétně leveraged buyout (LBO) mezinárodního hotelového řetězce Hilton. Případová studie zahrnuje představení společnosti Hilton, pozadí celé transakce a provozní a finanční vývoj společnosti od akvizice až po exit. Zahrnuje také analýzu tvorby hodnoty z kvantitativního i kvalitativního hlediska. Výsledkem případové studie je pak identifikace a posouzení jednotlivých faktorů včetně kvantifikace jejich dopadu na tvorbu hodnoty v rámci transakce.