Účetní a daňové dopady pandemie COVID-19 - Lintymerová, Eliška; Müllerová, Libuše, 1945-; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce se zabývá dopady pandemie COVID-19 do oblasti účetnictví a daní. Cílem práce je zanalyzovat hlavní dopady pandemie COVID-19 do těchto dvou oblastí u obchodních společností. Teoretická část práce se věnuje jak povinnostem účetních jednotek souvisejících s vedením účetnictví a sestavováním účetních závěrek, tak specifikům z doby koronavirové a vybraným daňovým opatřením přijatých ke zmírnění negativních dopadů pandemických omezení. Praktickou část práce představují dílčí aplikační příklady, na základě kterých je prezentováno praktické řešení vybraných účetních a daňových problematik. Podstatnou součástí jsou i čtyři empirické výzkumy, v jejichž rámci je zkoumán dopad pandemie COVID 19 na obchodní společnosti podnikající v oblasti cestovního ruchu, který byl jedním z nejvíce zasažených odvětví. Hlavní dopady a nedostatky v oblasti účetnictví nebyly zjištěny ve způsobu vykazování, ale v nutnosti důslednějšího zhodnocení situace, ve které se účetní jednotka nachází, a její promítnutí do účetnictví a účetní závěrky. V oblasti daní byly hlavní dopady zjištěny v přijatých opatřeních umožňujících zpětné uplatnění daňové ztráty a uplatnění mimořádných odpisů.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses