Ocenění fotbalového klubu AC Sparta Praha - Hoang, Cong Thanh; Svačina, Pavel, 1979-; Heršálek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Hlavním cílem této diplomové práce je ocenění fotbalového klubu AC Sparta Praha tržní hodnotou na základě veřejně dostupných informací. Výběr vhodné metody v tomto specifickém odvětví bylo stanoveno po provedení analýzy fotbalového prostředí v Evropě a v České republice. Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části. První teoretická část se zabývá popisem základních oceňovacích praktik, odlišnostech podnikání ve fotbale oproti běžné podnikové sféře a modifikací zavedených přístupů pro účely splnění cíle práce. V druhé části jsou tyto poznatky aplikovány na ocenění vybraného klubu. Hlavní metoda byla majetková metoda substanční, jež se jeví jako nejvhodnější pro ocenění českých klubů, které jsou často nevýnosné. U doplňkových metod byla využita data srovnatelných podniků a transakcí. Z výsledků práce lze vyvodit, že největší hodnotu klubu zde tvoří hráči a stadion.
Vedoucí práce: Pavel Svačina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses